HotelsLine Blog Alternative Tourism
image

Καλοκαιρινές διακοπές και πεταλούδες στη Ρόδο

Related articles:
Πως θα πάτε
Διαδρομή: Αθήνα - Κοιλάδα με  Πεταλούδες     Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στην Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στην Ρόδο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή:Ηράκλειο - Κοιλάδα με Πεταλούδες 
    Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το Ηράκλειο στην Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στην Ρόδο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε  
(Περισσότερες Routes)

Το διασημότερο ίσως δείγμα φυσικού κάλλους στο νησί της Ρόδου, που αναμφίβολα αξίζει να επισκεφθείτε, είναι η κοιλάδα με τις πεταλούδες. Ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος), όπως είναι η επιστημονική της ονομασία. Χιλιάδες απλοί επισκέπτες αλλά και ερευνητές έρχονται εδώ για να απολαύσουν και να μελετήσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο.

Στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου –και σε μικρή απόσταση από το χωριό Θεολόγος– ένας επίγειος παράδεισος 600 στρεμμάτων σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Η καταπράσινη κοιλάδα των πεταλούδων που διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και "στεφανώνεται" από την ιστορική μονή της Καλόπετρας.

Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα πολύχρωμο «πεταλουδοσύννεφο» σκεπάζει κυριολεκτικά την όμορφη κοιλάδα. Είναι οι "πεταλούδες της Ρόδου" που ταξιδεύοντας μέσα στη νύχτα με οδηγό τους δρόμους του νερού κατακλύζουν σταδιακά την καταπράσινη περιοχή. Εδώ, οι κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για το ζευγάρωμα και την καλοκαιρινή τους παραμονή.

Το τοπίο είναι πράγματι συγκλονιστικό! Λιμνούλες με νούφαρα∙ σκιερά μονοπάτια∙ ξύλινα γεφυράκια∙ κελαριστά ρυάκια αλλά και μικροί καταρράκτες... Αμέτρητα δέντρα –πλατάνια, σχίνα, κουμαριές, μυρτιές, αγριελιές– αλλά και θυμάρι, πικροδάφνες και κισσοί συνθέτουν μια τροπική μαγεία προσφέροντας δροσιά, υγρασία και τροφή στις πεταλούδες.

Στην κοιλάδα, μάλιστα, ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος πλατάνου, η υγράμβαρη ή ζητιά στην ύπαρξη της οποίας οφείλεται εν μέρει και το θαυμαστό φαινόμενο της συγκέντρωσης πεταλούδων σε τεράστιο αριθμό, καθ’ ότι η βανιλένια αρωματική ρητίνη που ρέει από το φλοιό της φαίνεται ότι "ξετρελαίνει" τις ροδίτικες πεταλούδες.


Αφηγηθείτε ένα μικρό παραμύθι στα παιδιά:
"Μέσα σε αυτό το μεγαλείο της φύσης, η βασίλισσα της κοιλάδας αναπαύεται αγκιστρωμένη στο καταπράσινο πανωφόρι των δέντρων συντροφιά με την πολύβουη συμφωνία χιλιάδων τζιτζικιών να υμνούν εν χορώ την αξεπέραστη ομορφιά της. Στο άκουσμα όμως θορύβου, το σκουρόχρωμο παζλ με τις λευκοκίτρινες ραβδώσεις σκορπίζει τρομαγμένο στον αέρα αποκαλύπτοντας μια εντυπωσιακή πορτοκαλοκόκκινη φορεσιά στο άνοιγμα των φτερών του".

Προσοχή! Το υπέροχο αυτό θέαμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή των πεταλούδων. Έτσι, οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να κινούνται αργά και σιωπηλά κατά μήκος του ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού.


Επισκεφτείτε:
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να θαυμάσετε από κοντά το εκκολαπτήριο-εκθετήριο των πεταλούδων, καθώς και δείγματα της χλωρίδας και πανίδας του μοναδικού αυτού βιότοπου.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα ανακαινισμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα κτήρια του 1930 και αποτελεί τον πυρήνα της περιβαντολλογικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης, επιστημονικής έρευνας και μελέτης των τοπικών οικοσυστημάτων.


Ανακαλύψτε!
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην κοιλάδα, και αν οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν, ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη μονή της Καλόπετρας. Η ιστορική μονή χτισμένη στη μέση ενός θαυμάσιου τοπίου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη – μετά από ένα θαύμα της Παναγιάς σύμφωνα με την παράδοση – κατέχει σημαντική θέση στη νεότερη ιστορία της Ρόδου. Η θέα από ψηλά σίγουρα θα σας ανταμείψει! Η μαγευτική κοιλάδα στα πόδια σας…και στις άκρες των ματιών σας το νησί της Σύμης και τα βουνά της Μικράς Ασίας.


Ολοκληρώστε την περιήγησή σας:
Με την κοιλάδα των πεταλούδων σε κοντινή απόσταση, ο οικισμός του Θεολόγου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Κολυμπήστε στα καθαρά νερά της οργανωμένης παραλίας∙ δοκιμάστε τις τεχνικές σας στα θαλάσσια σπορ∙ χαλαρώστε κάτω από τα σκιερά αρμιρίκια που βουτούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα∙ χορτάστε την όρεξή σας σε ένα από τα παραλιακά ταβερνάκια δοκιμάζοντας ροδίτικα καλούδια και περιδιαβείτε τα σοκάκια του γραφικού οικισμού με τα διάσπαρτα ροδίτικα σπιτάκια και τους χαμογελαστούς ντόπιους να καλοσωρίζουν τα βήματά σας.


Πώς να έρθετε εδώ:
Η κοιλάδα με τις πεταλούδες βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 26 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και 6 χλμ. από τη δυτική ακτή της.
Ξεκινώντας από την πόλη με το αυτοκίνητό σας θα βρείτε την κοιλάδα μεταξύ των χωριών Παραδείσι και Θεολόγος ακολουθώντας έναν επαρχιακό δρόμο στο εσωτερικό του νησιού. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την πόλη της Ρόδου στην κοιλάδα με τις πεταλούδες. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Λεωφορεία μπορούν επίσης να σας μεταφέρουν εκεί.

Πηγή: ΕΟΤ


Access
Rhodes allocates a quite good road network and you will need your private car in order to be able to visit all the appreciable and interesting regions.The transportation of Rhodes is good enough with daily itineraries, during summer period is a lot more dense.
For the transfers in the city you can use the buses.

Car-ferries execute itineraries from Piraeus to Rhodes. The boats make intermediary stops in the islands of Patmos, Leros, Kalymnos and Kos. This trip lasts roughly about 12 hours. There are also coastal connections with other islands of Dodecanese and Crete.

There is a daily direct air connection with programmed flights between Athens and Rhodes. The flights are executed by the Olympic and Aegean Airlines. Rhodes is served with plenty of charter flights. It is one of the most attractive destinations of Mediterranean and for the peak period, meaning the summer months there are landing about 120 charter flights per day. From Rhodes there are also flights to Kos, Karpathos, Kastellorizo, Mykonos, Santorini, Heraklion Crete and Thessalonica.
See details for Access, Useful information, Transportation.

For your convenience, you can use the route map on the field “Routes” with information about the mileage, the time you need and the route you will follow, selecting the points of interest.


Accommodation
For your stay in Rhodes, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns.
In Rhodes Medieval town, Rhodes town, as well as in many other areas of the island, there are hotels and accommodations of various categories and types (rooms to let, residences, Bed & Breakfast inns, studios, hostels, guesthouses and furnished apartments) that can satisfy every visitor's demands and needs for a pleasant and enjoyable stay.
You will find wonderful hotels, rooms and apartments to let of all categories and price ranges.

Articles

Accommodation in Rhodes island

For your stay in Rhodes, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Rhodes town (Chora), as ...

Rhodes island: Access, transportation, useful info and telephones

The best way to explore Rhodes is to have your own car as there is a variety of great plece worth visiting. There are ...

Location articles: Rhodes island

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
Tag Cloud
© Hotelsline 2020 All right reserved. Wildcard SSL