HotelsLine Blog Sightseeing
image

Αστυπάλαια. Μια πεταλούδα στη μέση του Αιγαίου ..

Πως θα πάτε
Διαδρομή: Αθήνα - Αστυπάλαια    Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στην Αστυπάλαια. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε  
(Περισσότερες Routes)

Φυσική γέφυρα που ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, το όμορφο νησί της Αστυπάλαιας με την πλούσια ιστορία, τις πανέμορφες ακρογιαλιές και τους γραφικούς οικισμούς, προσκαλεί τον επισκέπτη σ’ ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το πάλλευκο των σπιτιών της.

Το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, χωρίζεται φυσικά από μια λωρίδα γης πλάτους λιγότερο από 100 μ. στο Μέσα (δυτικό τμήμα) και το Έξω Νησί (ανατολικό τμήμα).

Η ονομασία της, προέρχεται από την Αστυπάλαια, κόρη του Φοίνικα και της Περιμήδης, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν και Ιχθυόεσσα, λόγω των πολλών ψαριών της. Πρωτοκατοικήθηκε τα προϊστορικά χρόνια, ενώ μετά το 1204 περιήλθε στους Βενετούς και κυρίως στην οικογένεια Κουερίνι - με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα κατά το οποίο ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1269-1310). Οι Γκουερίνι έμειναν κύριοι του νησιού μέχρι το 1537, όταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Όπως όλα τα Δωδεκάνησα, παρέμεινε στους Τούρκους έως το 1912 και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια Ιταλών, Βρετανών και Γερμανών, για να ενωθεί με την Ελλάδα το 1948. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια του Πειραιά και της Καλύμνου και αεροπορικά με την Αθήνα και τη Ρόδο.


Χώρα
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα, ένας από τους ομορφότερους οικισμούς του Αιγαίου, είναι χτισμένη σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στην κορυφή της δεσπόζει το κάστρο μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν οι κατάλευκοι τρούλοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Γύρω από το κάστρο απλώνονται κατάλευκα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια.


Εκδηλώσεις

 • Πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας, το χειμερινό ραντεβού των Αστυπαλαιωτών, την 1 Φεβρουαρίου.
 • Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται στην Παναγιά την Πορταΐτισσα, τον Δεκαπενταύγουστο (τριήμερο 14-16). Στις 16 Αυγούστου ο δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνουν τα «Κουκάνια», εκδηλώσεις με ιδιόμορφους αθλητικούς αγώνες.
 • Περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας και των λειψάνων του οσίου Ανθίμου, στη Χώρα, στις 4 Σεπτεμβρίου.
 • Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου, και του Σωτήρα Χριστού, στις 6 Αυγούστου.
 • Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, με πολλές συναυλίες, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
 • Πανηγύρι της Παναγιάς της Πουλαριανής, στις 8 Σεπτεμβρίου.
 • Πανηγύρι της Παναγιάς του Θωμά, στο Βαθύ, στις 8 Σεπτεμβρίου.


Δραστηριότητες

 • Κολύμπι στις παραλίες Άγιος Κωνσταντίνος, Βάτσες, Πλάκες, Καμινάκια, Άγιος Γιάννης, Πάνορμος, Παχιά Άμμος, Πέρα Γιαλός και Λιβάδια.
 • Εκδρομή με καΐκι για μπάνιο στις ερημικές παραλίες, στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτι και Σύρνα.
 • Εξερεύνηση σπηλαίων
 • Αναρρίχηση στο πεδίο «Φτερά», με 20 διαδρομές
 • Ορειβασία
 • Mountain bike
 • Πεζοπορία
 • Ψαροντούφεκο
 • Καταδύσεις
 • Κάμπινγκ στη Χώρα

Πηγή: ΕΟΤ

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Αστυπάλαια, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στη χώρα της Αστυπάλαιας αλλά και σε πολλές περιοχές του νησιού, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.


Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στην Αστυπάλαια, θα βρείτε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Η Αστυπάλαια, διαθέτει αρκετούς χώρους εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.


Πρόσβαση - Μετακινήσεις
Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τακτικά δρομολόγια με το λιμάνι του Πειραιά και με πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως Σύρο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό κλπ, αλλά και των Δωδεκανήσων όπως Ρόδο και Κω.
Δύο φορές την εβδομάδα γίνεται δρομολόγιο από και προς Κάλυμνο.

Αεροπορικώς από τον αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και διάρκεια πτήσης 45 λεπτά

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Διαδρομές) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.


Articles

Accommodation in Astypalea island

For your stay in Astypalea, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Astypalea town (Chora...

Location articles: Astypalea island

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
� Hotelsline 2024 All right reserved. Wildcard SSL