HotelsLine Blog Archaeological Tourism
image

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Related articles:
Πως θα πάτε
Διαδρομή: Αθήνα - Νεκρομαντείο ΑχέρονταΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στο Νεκρομαντείο Αχέροντα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Ηγουμενίτσα - Νεκρομαν. ΑχέρονταΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα στο Νεκρομαντείο Αχέροντα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Πρέβεζα - Νεκρομαντείο ΑχέρονταΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πρέβεζα στο Νεκρομαντείο Αχέροντα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
(Περισσότερες Routes)

Πάνω σε ένα λοφίσκο στο χωριό Μεσοπόταμος, 48 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας, βρίσκεται το αρχαιότερο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, κοντά στην αρχαία μυκηναϊκή αποικία Εφύρα (14ος 13ος αι. π.Χ.). Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις πύλες του Κάτω Κόσμου, την είσοδο στο βασίλειο του Αδη. Σύμφωνα με το μύθο, ο νεκροπομπός Ερμής μέσα από τα νερά της λίμνης Αχερουσίας οδηγούσε τις ψυχές στον Αδη.
Επισκέπτες από όλο τον γνωστό τότε κόσμο συνέρεαν στο μοναδικό αυτό μαντείο για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων μετά από κατάλληλη προετοιμασία.

Ο ποταμός Αχέροντας αποτελούσε την οδό μέσω της οποίας ο χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Αδη. Για το λόγο αυτό, ίδρυσαν πάνω από μια σπηλιά (στη συμβολή των ποταμών Κωκυτού και Αχέροντα) στη βορειοδυτική όχθη της Αχερουσίας, τον σπουδαιότερο χώρο λατρείας των θεών του κάτω κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Στο χώρο αυτό οι επισκέπτες αφού υποβάλλονταν σε πολυήμερη προετοιμασία, με πλήρη απομόνωση και ακολουθώντας ειδική διατροφή, οδηγούνταν στις υπόγειες αίθουσες του νεκρομαντείου, όπου επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους νεκρών που τους προφήτευαν το μέλλον.

Το Νεκρομαντείο της Εφύρας βρισκόταν σε λόφο δίπλα στη λίμνη Αχερουσία (σήμερα είναι αποξηραμένη), όπου χύνονταν οι τρεις ποταμοί, Αχέρων, Πυριφλεγέθων (Βωβός) και Κωκυτός (Μαύρος). Οργανώνεται και οικοδομείται συστηματικά, όπως και το ιερό της Δωδώνης, μόλις τον 3ο αι. π.Χ. με την κατασκευή του κυρίως ιερού, της κρύπτης και του λαβύρινθου σε πρώτη φάση (αρχές 3ου) αι.) και την προσθήκη του δυτικού συγκροτήματος αργότερα (τέλη 3ου αρχές 2ου αι. π.Χ.). Στα ερείπιά του διακρίνονται διάδρομοι , δωμάτια, κεντρική αίθουσα και μια εντυπωσιακή κρύπτη λαξευμένη στο βράχο και στηριζόμενη σε 15 τόξα που εδράζονται σε πεσσούς.
Το ιερό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Το 18ο αι. μ.Χ. στα ερείπια του Μαντείου χτίστηκε η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το καθολικό της οποίας σώζεται σήμερα.

Σ' αυτούς τους χώρους του μύθου και της ιστορίας, περνώντας από τις πύλες του Αδη και οδεύοντας μέσα από το ποτάμι, περνώντας πάνω από την αιώνια ομίχλη της Αχερουσίας λίμνης, ακούραστα μεταφέρει ο Χάροντας τις ψυχές, ενώνοντας τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των ζωντανών.
Απαραίτητος ο οβολός το τίμημα για την. τελευταία μεταφορά.

Ο χώρος που βρίσκεται το Νεκρομαντείο Αχέροντα είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου και σε κοντινή απόσταση από τον Βράχο, την Αμμουδιά, τη Λυγιά, τη Λούτσα κλπ.

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Πρέβεζα και την Θεσπρωτία, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην Πάργα, την πόλη της Πρέβεζας και στις άλλες περιοχές του νομού Πρέβεζας, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες, βίλλες, κατοικίες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα στη Θεσπρωτία και στο νομό Πρεβέζης, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές στη Θεσπρωτία και το νομό Πρεβέζης, μπορείτε να δείτε στον κατάλογο με τα καταλύματα της περιοχής και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής και τα οικονομικά πακέτα διαμονής.


Πρόσβαση
Η πρόσβαση στο νομό Πρέβεζας μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Η υποθαλάσσια οδική διάβαση του διαύλου Ακτίου - Πρέβεζας εξασφαλίζει την ταχύτερη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας - Θεσπρωτίας και του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Από την περιοχή δίνεται επίσης η δυνατότητα για εκδρομές στους γειτονικούς νομούς και για κρουαζιέρες στα αντικρινά Επτάνησα. Έχοντας κανείς σαν αφετηρία την πρωτεύουσα του νομού μπορεί να επισκεφθεί την Αρτα, τα Γιάννενα με τα πολλά αξιοθέατα, τη Δωδώνη, τη Χαράδρα του Βίκου και τα Ζαγοροχώρια, τη Λευκάδα και τους Παξούς.
Δείτε αναλυτικά για Πρόσβαση, Χρήσιμες πληροφορίες, Μετακινήσεις

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Routes) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.


Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στην Πρέβεζα θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Ο νομός Πρέβεζας, διαθέτει δεκάδες χώρους εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.


Articles

Accommodation in Preveza

For your stay in Preveza, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Preveza town, as well a...

Preveza: Access, transportation, useful info and telephones

You can access Preveza by car through the road network. The underwater road crossing through the Aktion - Preveza chann...

Location articles: Preveza

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
� Hotelsline 2024 All right reserved. Wildcard SSL