HotelsLine Blog Archaeological Tourism
image

Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης


Πως θα πάτε
Διαδρομή: Αθήνα - Αρχ. Χώρος ΝικόποληςΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή:Ηγουμενίτσα - Αρχ. Χώρος ΝικόποληςΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα στον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Πρέβεζα - Αρχ. Χώρος ΝικόποληςΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πρέβεζα στον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Τη Νικόπολη ίδρυσε το 31 π.Χ. ο Οκταβιανός Αύγουστος, για να θυμίζει με το όνομά της την περίφημη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου ενάντια στον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα.
Οι πολίτες της ήταν Ρωμαίοι στρατιωτικοί αλλά και κάτοικοι των γύρω ηπειρωτικών οικισμών που είχαν παρακμάσει. Ο Οκταβιανός, για να λαμπρύνει την πόλη, μετέφερε εκεί τα Ακτια, γιορτές προς τιμήν του Απόλλωνα, από το γειτονικό Ακτιο και καθιέρωσε μουσικούς και γυμνικούς αγώνες.

Η Νικόπολις ήταν κτεισμένη σε σημαντική θέση, αφού διέθετε δύο λιμάνια, ένα προς το Ιόνιο πέλαγος και ένα προς τον Αμβρακικό κόλπο. Τα τείχη της, που επισκευάστηκαν τον 6ο αι. μ.Χ. από τον Ιουστινιανό, ορίζουν μια μεγάλη έκταση σε σχηματισμό τόξου. Εξω από την οχύρωση ωστόσο έμεινε σημαντικό τμήμα κτιρίων της δημόσιας ζωής της πόλης.

Το θέατρο που κτίστηκε πάνω σε φυσικό κοίλο διέθετε ορθογώνια σκηνή, από την οποία σώζονται κάποια τμήματα. Δίπλα στο στάδιο με ημικυκλικές τις δύο του πλευρές και βορειότερα το γυμνάσιο και ένα συγκρότημα θερμών.
Πάνω στο σημαντικό λόφο Μιχαλίτσι ο Αύγουστος είχε στήσει το στρατηγείο του. Μετά τη ναυμαχία αφιέρωσε το ύψωμα στον Απόλλωνα και έφτιαξε μνημείο νίκης που κόσμησε με λάφυρα και έμβολα από τα εχθρικά πλοία. Εκτός από τον Απόλλωνα στην πόλη λατρεύονταν ο Ποσειδώνας, ο Αρης, ο Διόνυσος αλλά και θεοποιημένοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

Σε μια πύλη του δυτικού τείχους χτίστηκε το Νυμφαίο, όπου κατέληγε ο αγωγός του υδραγωγείου που έφερνε στην πόλη νερό από τις πηγές του Λούρου.
Το Ωδείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Τα σπίτια που έχουν αποκαλυφθεί εκεί έχουν ψηφιδωτά δάπεδα, εσωτερικές αυλές και ιδιωτικά λουτρά.

Η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη και στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, οπότε χτίστηκαν οι τέσσερις βασιλικές. Το 10ο αι. όμως, οι επιδρομές των Βουλγάρων ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν σιγά σιγά τη Νικόπολη και να βρουν καταφύγιο στη γειτονική Πρέβεζα.


Παλαιοχριστιανικά τείχη
Η Νικόπολη κατά τους μετά Χριστόν αιώνες γνώρισε μια δεύτερη ακμή. Μετά τις βαρβαρικές επιδρομές του 3ου, 4ου και 5ου αι. μ.Χ., οχυρώθηκε ξανά πάνω σε τμήμα της Ρωμαϊκής πόλης.
Ο ακριβής χρόνος ανέγερσης των νέων τειχών δεν είναι γνωστός. Ανάγεται είτε στο α' ήμισυ του 5ου αι. μ.Χ., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είτε στο γ' τέταρτο του ιδίου αιώνα επί αυτοκράτορος Ζήνωνος, ενώ η επισκευή της έγινε από τον Ιουστινιανό, όπως μαρτυρεί ο ιστορικός της εποχής, Προκόπιος.
Τα παλαιοχριστιανικά τείχη καταλαμβάνουν το 1/6 της ρωμαϊκής πόλης σε έκταση 180.000 τ.μ. Η βόρεια και η ανατολική πλευρά τους έχει προσαρτηθεί στο προϋπάρχον Ρωμαϊκό τείχος, ενώ η δυτική και η νότια είναι κάθετες μεταξύ τους και βρίσκονται σε παραλληλία με παλαιότερους ρωμαϊκούς δρόμους.

Η δόμηση των τειχών γίνεται με εναλλασόμενες ζώνες λίθων και πλίνθων πάνω σε ευθυντηρία από ορθογώνιους δρόμους. Εχει τα πρότυπά της στις οχυρώσεις της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης. Για την ανέγερσή τους χρησιμοποιήθηκε άφθονο υλικό από τα προϋπάρχοντα ρωμαϊκά κτίρια, ενώ σποραδικά παρεμβάλλεται κεραμοπλαστικός διάκοσμος (σταυροί, μαίανδροι κ.ά.). Πολυάριθμοι πύργοι ενισχύουν την άμυνα των τειχών.
Στη δυτική, βόρεια και ανατολική πλευρά είναι ορθογώνιοι και κυκλικοί στις γωνίες. Στη νότια πλευρά εκτός του πολυγωνικού στη ΝΑ. γωνία υπάρχει σύστημα δέκα εναλλασόμενων οξυκόρυφων, ημικυκλικών και ορθογωνίων πύργων. Η πρόσβαση στους πύργους γίνεται από το εσωτερικό των τειχών κατ' εναλλαγή από ανοίγματα μονά τοξωτά και με κλίμακες υποβασταζόμενες από τυφλά τόξα (καμάρες).

Η κύρια είσοδος της πόλης, ονομαζόμενη κατά την παράδοση "Αραπόπορτα", βρίσκεται σ' αυτή την πλευρά, φανερώνοντας τη σημασία του λιμανιού του Κόμαρου, στο Ιόνιο.
Δύο μεγάλοι ημικυκλικοί πύργοι προστατεύουν την είσοδο κατά τα πρότυπα των ρωμαϊκών πυλών. Σώζεται ως σήμερα και είναι κτισμένη με εξαιρετικά επιμελημένο τρόπο με μεγάλους ορθογώνιους δόμους και διατηρεί όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία λειτουργίας της.
Δευτερεύουσα πύλη ("Ωραία πύλη"), που βρίσκεται στο μέσον της νότιας πλευράς, οδηγεί στην είσοδο της Βασιλικής Α' και μια ακόμη στη δυτική πλευρά οδηγεί στην είσοδο της Βασιλικής Β'.
Τα Παλαιοχριστιανικά Τείχη της Νικόπολης αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της περιόδου του στη ΒΔ Ελλάδα και ένα από τα πλέον αξιόλογα σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Τα Παλαιοχριστιανικά Τείχη παρέμειναν για πολλές εκατοντάδες χρόνια καλυμμένα από μεγάλο όγκο επιχώσεων και πυκνής βλάστησης που δυσκόλευαν ιδιαίτερα την συστηματική έρευνα και ανάδειξή τους.
Η πρώτη προσπάθεια αποτύπωσής του πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό το 1922, υπό την υπόδειξη του Α. Φιλαδελφέα, πρώτου ανασκαφέα της Νικόπολης μετά την ενσωμάτωση της περιοχής στο Ελληνικό Κράτος.

Κατά την διάρκεια των εργασιών ανάδειξης των Παλαιοχριστιανικών Τειχών, από την πρώτη απόπειρα έως σήμερα, ήρθε στο φως ένας σημαντικός αριθμός αρχιτεκτονικών γλυπτών (αποτμήματα μαρμάρινων, ασβεστολιθικών και πώρινων γλυπτών: κίονες, γείσα με κυμάτια, κιονόκρανα, ενεπίγραφες πλάκες, βάσεις, επιθήματα και ανάγλυφα) τα περισσότερα των οποίων είναι ρωμαϊκής εποχής και χρησιμοποιήθηκαν ως δομικό υλικό στην κατασκευή του τείχους.


ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α' (Δουμετίου)
Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της παλαιοχριστιανικής πόλης και ο κάθετος άξονας του ναού είναι παράλληλος με τη νότια πλευρά των τειχών.
Ηταν ναός αφιερωμένος στον Αγιο Δημήτριο. Η ανοικοδόμησή του συνδέεται με τον επίσκοπο Δουμέτιο γύρω στα μέσα του 6ου αι. μ.Χ. και η αποπεράτωσή του από τον διάδοχό του, επίσης, Δουμέτιο, γύρω στο γ' τέταρτο του 6ου αι. μ.Χ.
Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με τριμερές εξέχον εγκάρσιο κλίτος. Είχε στενό επιμήκη νάρθηκα και τρίστωο αίθριο. Ο νάρθηκας επικοινωνεί προς βορράν με ένα πρόσκτισμα χωρισμένο σε δύο χώρους με χρήση μάλλον πρόθεσης και προς νότον με αψιδωτό διαμέρισμα, που αποτελούσε ίσως το διακονικό.

Η κύρια είσοδος στη δυτική πλευρά του αιθρίου στεγαζόταν με πρόπυλο και επικοινωνούσε με οδό, κατευθυνόμενη προς την "Ωραία Πύλη". Δύο ακόμη θύρες, στο βόρειο και στο νότιο κλίτος αντίστοιχα οδηγούσαν απ' ευθείας στο ναό. Σύμφωνα με πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες φαίνεται ότι η βασιλική κτίστηκε πάνω σε ρωμαϊκά οικοδομήματα.

Στα δυτικά της, μάλιστα, σώζεται κτίριο ρωμαϊκής περιόδου, μάλλον έπαυλη, που χρησιμοποιήθηκε και στους μετά Χριστόν αιώνες. Η χρήση της σχετίστηκε από ορισμένους ερευνητές με την κατοικία Επισκόπου ("Επισκοπείο" ή Βασιλόσπιτο). Γύρω από τη βασιλική ανασκάφηκε τοιχοποιϊα με τακτά ανοίγματα, που η δόμησή της μοιάζει με αυτή των τειχών και πιθανότατα ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο (5ο αι. μ.Χ.).


Τα ψηφιδωτά
Αξιόλογος είναι ο γλυπτός διάκοσμος του ναού, ενώ τα ψηφιδωτά του αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύνολα ψηφιδωτών δαπέδων που έχουν διασωθεί. Ψηφιδωτά καλύπτουν σήμερα το δάπεδο του αιθρίου, του νάρθηκα και του διακονικού, στην αψίδα του οποίου απεικινίζεται αμφορέας, απ' όπου εκφύεται έμπελος, σύμβολο του Χριστού και των Αποστόλων, περιβαλλόμενος από ζώνη με παγώνια. Στα υπόλοιπα ορθογώνια διάχωρα απεικονίζονται ζώα, πτηνά και καρποί.

Επιγραφές σώζονται στην είσοδο του διακονικού, στην είσοδο του αιθρίου και στο δυτικό τμήμα του κυρίως ναού, που ήταν στρωμένος με μαρμαροθέτημα, εκτός από ένα μικρό του τμήμα στο κεντρικό κλίτος, στρωμένο με ψηφιδωτό δάπεδο. Αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στα δύο σύνολα δαπέδων που σώζονται και καλύπτουν τα δύο πλάγια διαμερίσματα του ιερού (παστοφόρια). Στο βόρειο απεικονίζεται παράσταση με τη γη στο κέντρο ως παραδεισιακό τοπίο με καρποφόρα δέντρα και πουλιά και γύρω σε ταινίες συμβολική απεικόνιση του ωκεανού.

Η λόγια επιγραφή στο κέντρο αναφέρεται στον κτήτορα Επίσκοπο Δουμέτιο. Αντίστοιχα στο νότιο διαμέρισμα εικονίζεται παράσταση με δύο στοιβαρές ανδρικές μορφές, πιθανόν αξιωματούχων της πόλης. Γύρω σε ζώνες εικονίζονται σκηνές κυνηγιού και τέλος πάλι ωκεανός με ψαράδες και ψάρια. Η υψηλή τέχνη των ψηφιδωτών της Νικόπολης και οι επιγραφές τους μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο παιδείας των επισκόπων και των καλλιτεχνών που τα δημιούργησαν.


Η ανασκαφική έρευνα - Συντήρηση
Η βασιλική Α' είναι η πρώτη από τις βασιλικές της Νικόπολης που ανασκάφηκαν κατά τα έτη 1914-1918 από τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας. οι ανασκαφές αυτές αποκάλυψαν ολόκληρη την κάτοψη του μνημείου, τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα καθώς και πλήθος γλυπτών από τον εσωτερικό αρχιτεκτονικό διάκοσμο της βασιλικής (θωράκια, κιονόκρανα, επίκρανα, κιονίσκους, κ.ά.). Την ίδια εποχή πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες στερεώσεις των ψηφιδωτών δαπέδων.
Από το 1926 την έρευνα του μνημείου συνέχισαν από κοινού οι Αλέξανδρος Φιλαδελφέας, Γεώργιος Σωτηρίου και Αναστάσιος Ορλάνδος. Καθαρίστηκε ο χώρος που βρίσκεται στα δυτικά του και απ' όπου διέρχεται ο δρόμος που οδηγεί στη νότια πύλη τοτ τείχους, ενώ παράλληλα έγιναν στερεώσεις σε τμήματα των ψηφιδωτών δαπέδων του ναού.

Τα περισσότερα από τα ευρύματα των πρώτων εκείνων ανασκαφών που είχαν στο μεταξύ μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πρέβεζας (το παλαιό Τζαμί της πόλης) χάθηκαν με το βομβαρδισμό του κτιρίου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Υστερα από διακοπή πολλών ετών, η έρευνα στη βασιλική Α' συνεχίστηκε εκ νέου τα έτη 1961-1966 υπό τη διεύθυνση του Α. Ορλάνδου.
Απομακρύνθηκαν οι επιχώσεις οι οποίες κάλυπταν τη νότια και ανατολική πλευρά της βασιλικής, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ολόκληρη η αψίδα του ιερού και να διευκρινιστεί η εξωτερική μορφή του κτιρίου, να αποκαλυφθεί το δικιόνιο πρόπυλο της νότιας πλευράς του ναού, καθώς και οι δυο πλευρές (ανατολική και νότια) μεγάλου, εξωτερικού ορθογώνιου "περιβόλου" στον ευρύτερο χώρο της βασιλικής. Την περίοδο αυτή έγιναν ως επί το πλείστον εκτεταμένες εργασίες στερέωσης και συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων και των μαρμαροθετημάτων των δυο πλευρικών κλιτών της βασιλικής, ενώ κατασκευάστηκαν νέα μεταλλικά στέγαστρα για την προστασία των ψηφιδωτών δαπέδων των Παστοφορίων και του Διακονικού.

Τη δεκαετία του 1980 πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια 8η ΕΒΑ στερεωτικές κυρίως εργασίες στις οποίες κυρίως οφείλεται η κατάσταση που παρουσιάζει μέχρι σήμερα το μνημείο, ενώ παράλληλα καθαιρέθηκαν τα υπάρχοντα στέγαστρα, με σκοπό να κατασκευστούν νέα, πιο καλαίσθητα, που θ' ανταποκρίνονται καλύτερα στις σύγχρονες απαιτήσεις για την αποτελεσματική προστασία και διατήρηση των ψηφιδωτών.
Την περίοδο 1991-1993 διενεργήθηκε ανασκαφική έρευνα στον ευρύτερο χώρο νότια και δυτικά της βασιλικής, η οποία συνεχίστηκε το 2002 και επεκτάθηκε στη βόρεια και ανατολική πλευρά του μνημείου. Αποκαλύφθηκε τμήμα από το οδόστρωμα της οδού η οποία διερχόταν δυτικά της βασιλικής, καθώς και μεγάλο μέρος συγκροτήματος οικιών των ρωμαϊκών και υστερορωμαϊκών χρόνων, επάνω στις οποίες είναι κτισμένη.
Από το 2002 οι εργασίες στη Βασιλική Α' διενεργούνται από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης, στα πλαίσια του Γ' Κ.Π.Σ. και συνεχίζονται με την αποτύπωση και στερέωση τοιχοποιιών, την κατασκευή νέων στεγάστρων, τη συντήρηση ψηφιδωτών και τη συστηματική καταγραφή όλων των ευρυμάτων.

Πηγή: Ενημερωτικές πινακίδες στο χώρο


Accommodation
For your stay in Preveza, you can book room from hotels or rooms to let .
In PargaPreveza and in other areas of Preveza there are hotels, guesthouses, rooms to let, furnished rooms and studios of all types and categories  that can satisfy travellers demands for a pleasant and enjoyable stay .
You will find great hotels, guesthouses, villas, residents and rooms to let in a very good condition all types and categories.
list with hotels and guesthouses in Preveza , also many options and  offers for cheap holidays inPreveza,offers for cheap holidays in Preveza, you can check the catalogue with the accommodation of the area  also in the page with the accommodation offers and accommodation economy packages.




Access
The access in Preveza can be by car .
From Preveza  you can have the opportunity to visit the next door areas and make some cruises to visit Eptanisa. Beginning from the capital you can visit also Arta, Giannena with lots of sightseeing, Dodoni, Charadra of Vikos and Zagarochoria, Leukada and Paxoi.
For details Access,Useful Informations,Transportations

For your own convinience you can use the map from the next section of the page (Routes) with information about the kilometrical distances, the time you will need and the route that you are going  to follow , choosing from the spots that you are interested in.


Entertainment
For your entertainment in Preveza you will find many restaurants, taverns, cafeterias, clubs etc. with the best service and variety of products and services .
Preveza also has many restaurants with traditional simple but alaso luxurious choices where you can taste any type of food.


Articles

Accommodation in Preveza

For your stay in Preveza, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Preveza town, as well a...

Preveza: Access, transportation, useful info and telephones

You can access Preveza by car through the road network. The underwater road crossing through the Aktion - Preveza chann...

Location articles: Preveza

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location




� Hotelsline 2024 All right reserved. Wildcard SSL