HotelsLine Blog Alternative Tourism
image

Διαδρομή: Σούλι - Αγιος Δονάτος - Κούγκι

Related articles:
Πως θα πάτε
Διαδρομή: Αθήνα - ΓλυκήΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στη Γλυκή Θεσπρωτίας. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Ηγουμενίτσα - ΓλυκήΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα στη Γλυκή Θεσπρωτίας. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Πρέβεζα - ΓλυκήΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πρέβεζα στη Γλυκή Θεσπρωτίας. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Διαδρομή 2: Χωριό Σούλι - Εκκλησάκι Αγιος Δονάτος - Εκκλησία Κούγκι - Χωριό Σούλι
Χάρτης διαδρομής
Η κυκλική αυτή διαδρομή ξεκινά από τα Σουλιωτοχώρια και κάνει ένα μικρό γύρο στην εκκλησία του Αγίου Δονάτου και στο θρυλικό Κούγκι.
Για να φθάσετε στην αρχή της διαδρομής σας με ιδιωτικό αυτοκίνητο θα ακολουθήσετε την άσφαλτο που ανηφορίζει έξω από το χωριό της Γλυκής (υπάρχει σήμανση) και σας οδηγεί στα Σουλιωτοχώρια.
Φθάνοντας στο Σούλι όλο το περιβάλλον θα σας συναρπάσει. Το γυμνό απέριττο τοπίο με τα λιτά πέτρινα σπίτια, καθώς απλώνονται στο στενό οροπέδιο, γοητεύουν τον επισκέπτη.

Στο Σούλι θα δείτε πολύ λίγα κτίσματα, ένα μικρό ξενώνα και λίγα εστιατόρια. Κάντε μια βόλτα στην πλατεία όπου υπάρχει το σχολείο του χωριού και διαβάστε πάνω στο μνημείο με την προτομή του Παύλου Τζαβέλα τα λόγια που έγραψε στον Αλή Πασά που κρατούσε φυλακισμένο το γιο του.

"Αν ο υιός μου νέος καθώς είναι δεν είναι ευχαριστημένος ν' αποθάνει για την πατρίδα του αυτός δεν είναι άξιος να ζήσει και να γνωρίζεται ως υιός μου"

Δείτε το χώρο του βουλευτηρίου των Σουλιωτών (υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα) όπως και το αξιοπερίεργο θέαμα των εκατοντάδων πηγαδιών το ένα δίπλα στο άλλο.
Αν αντέχετε κάντε μία βόλτα ανάμεσα από τα λίγα σπίτια που "στέκονται όρθια". Αξίζει να τα δείτε από κοντά και να θαυμάσετε τις απλές και στιβαρές γραμμές τους.

Τα σπίτια στα Σουλιωτοχώρια ακολουθούσαν την χρηστική μορφή των σπιτιών της Τουρκοκρατίας. Στο ισόγειο ήταν ο χώρος για τα ζώα και τις αποθήκες, ενώ ο πάνω όροφος χρησιμοποιείτο για κατοικία αλλά και αποθήκη. Παντού υπήρχαν πολεμίστρες για να μπορούν να αμυνθούν.

Στη συνέχεια της διαδρομής σας θα φθάσετε στο πρώτο ύψωμα που βρίσκεται νότια του Σουλίου, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου. Συνεχίζοντας θα κατηφορίσετε και αφού περάσετε ανάμεσα στις άχαρες αναβαθμίδες που δημιουργήθηκαν για τις γιορτές "αναπαράστασης της ανατίναξης του Κουγκίου", θα ανηφορίσετε και θα φθάσετε στο Κούγκι όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Το Κούγκι είναι συνδεδεμένο με την αινιγματική μορφή του καλόγερου Σαμουήλ που εμφανίστηκε ξαφνικά στην περιοχή. Ο Σαμουήλ δεινός πολεμιστής επηρέαζε τους Σουλιώτες και σε πολλές περιπτώσεις τους συγκρατούσε να μην επιτίθενται εναντίον των Τούρκων, γιατί ο θεός θα τιμωρούσε τους άπιστους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρωτοστάτησε στην άμυνα εναντίον των Τούρκων.
Τελικά στις 16 Δεκεμβρίου του 1803, μετά τη συμφωνία παράδοσης του Σουλίου στον Αλή Πασά με αντίτιμο την ελευθερία τους και ενώ οι περισσότεροι Σουλιώτες είχαν ξεκινήσει για τους νέους τόπους διαμονής τους, ο Σαμουήλ κατά την ώρα της παράδοσης του Κουγκίου στους Τούρκους, ανεβασμένος πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι ανατινάχτηκε, παρασύροντας στο θάνατο τους απεσταλμένους των Τούρκων και δύο ακόμη Σουλιώτες.
Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βλέπετε σήμερα κτίστηκε το 1963 στην ίδια θέση με το παλιό εκκλησάκι. Γύρω από το εκκλησάκι υπήρχε ένα οχυρωματικό τείχος που ερείπιά του σώζονται μέχρι σήμερα.


Ξαναεπιστρέφουμε στο χαμηλότερο σημείο ανάμεσα στο Κούγκι και τον Αγιο Δονάτο και ακολουθώντας το μονοπάτι που "τραβερσάρει" την πλαγιά επιστρέφετε στην άσφαλτο και από εκεί στο Σούλι.

Χαρακτηριστικά διαδρομής

Κατηγορία: Απλή πεζοπορία
Διαδρομή: Κυκλική
Μήκος: 2,9 χλμ.
Χρόνος: 1 ώρ. 17' χωρίς στάσεις
Ομορφιά διαδρομής: Εξαιρετική
Υψομ. διαφ. ανάβασης: 150 μ.
Υψομ. διαφ. κατάβασης: 150 μ.
Χαμηλότερο σημείο: 600 μ.
Υψηλότερο σημείο: 660 μ.
Βλάστηση: Ελάχιστη
Πόσιμο νερό: Οχι
Κατάσταση εφάφους: Μονοπάτι 1,4 χλμ., άσφαλτος 1,5 χλμ.
Δυσκολία διαδρομής: Εύκολη
Σήμανση: Οχι

Πρόσβαση στην αρχή της διαδρομής
Μπαίνοντας στο Σούλι θα συναντήσετε μία διασταύρωση με πινακίδα προς Αγιο Δονάτο. Στο σημείο αυτό είναι η έναρξη της διαδρομής σας..


Αναλυτική περιγραφή της διαδρομής

 ΧΡΟΝΟΣ  ΧΛΜ. ΥΨ.(μ.) ΕΔΑΦΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
0 ώρ. 00' 0 610 ΑΣΦΑΛΤΟΣ Από τη διασταύρωση Σημείο Διασταύρωση για Αγιο Δονάτο ακολουθείτε την άσφαλτο που ανηφορίζει και σε 800 μ. ή σε 18'
0 ώρ. 18' 0,800 650 ΜΟΝΟΠΑΤΙ φτάνετε στο εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου Αγιος Δονάτος. Συνεχίζετε από τον Αγιο Δονάτο κατηφορίζοντας το μονοπάτι (υπάρχει διαμορφωμένο θέατρο με τις πεζούλες). Σε 600 μ. ή σε 13'
0 ώρ. 31' 1,400 600 ΜΟΝΟΠΑΤΙ φτάνετε στο χαμηλότερο σημείο όπου υπάρχει διασταύρωση μονοπατιού Σημείο Διασταύρωση μονοπατιού και ανηφορίζοντας σε 210 μ. ή σε 10'
0 ώρ. 41' 1,610 660 ΜΟΝΟΠΑΤΙ φτάνετε στο Κούγκι Κούγκι όπου συναντάτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Από το Κούγκι επιστρέφετε πάλι στο χαμηλότερο σημείο απ' όπου ήρθατε και πάτε δεξιά ακολουθώντας το ευκρινές μονοπάτι και σε 770 μ. ή σε 20'
1 ώρ. 01' 2,170 560 ΑΣΦΑΛΤΟΣ φτάνετε στην άσφαλτο Σημείο Ασφαλτος και την ακολουθείτε ευθεία ανηφορίζοντας. Σε 750 μ. ή σε 16'
1 ώρ. 17' 2,920 610 ΑΣΦΑΛΤΟΣ φτάνετε στο σημείο απ' όπου ξεκινήσατε

Πηγή: Οδηγός διαδρομών Νομαρχίας Πρεβέζης

Accommodation suggestions

HOTEL EIRINI

You don’t have to travel far away to find the calmness and the beauty, very close to the traditional...

CONSTANTINE ROOMS

The newly built double rooms, located 100 meters far from the sea, are equipped with bathroom, refri...

ACHILLEAS ROOMS

The rental rooms of Achilleas Rooms are located in Sivota of Thesprotia.They are only 100 meters awa...

Accommodation

For your stay in Thesprotia, you can book room from hotels or rooms to let .
In Gluki Syvota and in other areas of Thesprotia there are hotels, guesthouses, rooms to let, furnished rooms and studios of all types and categories  that can satisfy travellers demands for a pleasant and enjoyable stay .


You will find great hotels, guesthouses, villas, residents and rooms to let in a very good condition all types and categories.
List with hotels and guesthouses in Thesprotia , also many options and  offers for cheap holidays inThesprotia,offers for cheap holidays in Preveza, you can check the catalogue with the accommodation of the area  also in the page with the accommodation offers and accommodation economy packages.Access


The undersea road access of Aktio- Preveza secures the fastest connection between Aitoloakarnania and South Greece with the sea zone of Preveza- Thesprotia and Igoumenitsa's harbour.

There is also regular bus connection to Athens, Thessaloniki, cities of Thesprotia, Epirus and Patra, which is ensured with ΚΤΕΛ Thesprotia , with regular schedules .

The harbour of Thesprotia is basically for passengers , with connections to greek destinations but also abroad.

Thesprotia is connected with airlines with the airports of Ioannina (67km), Aktion (92 km) and Corfu.

For your own convinience you can use the map from the next section of the page (Routes) with information about the kilometrical distances, the time you will need and the route that you are going  to follow , choosing from the spots that you are interested in.

For details Access,Useful Informations,TransportationsEntertainment

For your entertainment in Thesprotia and Syvota Thesprotia you will find many restaurants, taverns, cafeterias, clubs etc. with the best service and variety of products and services .
Thesprotia has also many restaurants with traditional simple but alaso luxurious choices where you can taste any type of food.
Articles

Accommodation in Preveza

For your stay in Preveza, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Preveza town, as well a...

Preveza: Access, transportation, useful info and telephones

You can access Preveza by car through the road network. The underwater road crossing through the Aktion - Preveza chann...

Location articles: Preveza

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
© Hotelsline 2020 All right reserved. Wildcard SSL