HotelsLine Blog Archaeological Tourism
image

Αρχαίο θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου

Related articles:

Πληροφορίες - Ωράριο Λειτουργίας

Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου
Τηλ. 27530.22.009

Ωράριο
Χειμερινό:
Από 1/11 έως 31/3: 08:00-18:00

Θερινό:
Από 1/4 έως 30/10: 08:00 - 20:00

* Λόγω πιθανών τροποποιήσεων ωραρίου, επικοινωνήστε τηλεφωνικά, για τις ακριβείς ώρες λειτουργίας.
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου φημισμένο για την τέλεια ακουστική του, την απόλυτη αρμονία των μελών του και την πλήρη εναρμόνισή του με το φυσικό τοπίο έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο και ωραιότερο πέτρινο ηχείο του κόσμου.

Χτίστηκε στη δυτική πλευρά του Κυνορτίου όρους τον 4ο αι. π.Χ. από τον Πολύκλειτο και το 2ο αι. π.Χ. η χωρητικότητά του αυξήθηκε. Κάθε καλοκαίρι στις 14.000 περίπου θέσεις του φιλοξενεί τους λάτρεις του αρχαίου δράματος που έρχονται να απολαύσουν τα απαράμιλλης αξίας έργα των μεγάλων τραγικών και κωμικών ποιητών.

Περνώντας την είσοδο του ιερού του Ασκληπιού και βαδίζοντας αργά-αργά στα χνάρια των μεγάλων τραγικών ποιητών συναντά κανείς, χτισμένο αμφιθεατρικά στη δυτική πλευρά του Κυνορτίου όρους το εξαιρετικό και περίτεχνο Θέατρο της Επιδαύρου, το καλύτερα σωζόμενο απ’ όλα τα υπόλοιπα της Αρχαίας Ελλάδος.

Το θέατρο αυτό κτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο και προοριζόταν αρχικά για αγώνες μουσικούς, ωδικούς και παραστάσεις αρχαίου δράματος μέσα στα πλαίσια της λατρείας του Ασκληπιού.
Στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. το κυρίως θέατρο (κοίλον) επεκτάθηκε κι η χωρητικότητά του έφτασε περίπου τις 14.000 θέσεις. Στους μετέπειτα αιώνες η μορφή του (κοίλον, ορχήστρα, σκηνή) δεν άλλαξε εν αντιθέσει με άλλα που υπέστησαν ριζικές αλλαγές κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια κι η λειτουργία του συνεχίστηκε κανονικά.

Όμως το 395 μ.Χ. οι Γότθοι προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο χώρο ενώ το 426 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του απαγόρευσε τη λειτουργία του Ασκληπιείου, οπότε όλο το ιερό έκλεισε οριστικά.
Μετά όμως από 15 σχεδόν αιώνες το μεγάλο αυτό δημιούργημα βγήκε στο φως, από την αρχαιολογική σκαπάνη του αρχαιολόγου Παναγή Καββαδία και της Αρχαιολογικής Εταιρείας που ξεκίνησαν το 1881. Στη διάρκεια του 20ου αι. άρχισαν αναστηλώσεις προκειμένου να διατηρηθεί το υπέροχο αυτό μνημείο.

Σήμερα το θέατρο αυτό προκαλεί δέος στον επισκέπτη και σκορπά ρίγη συγκίνησης λόγω της αρχιτεκτονικής του αρτιότητας, της πλήρους εναρμόνισής του με το φυσικό τοπίο και της τέλειας ακουστικής του.
Άλλωστε δεν θεωρείται τυχαία το τελειότερο και μεγαλύτερο πέτρινο ηχείο του κόσμου.
Εδώ συναντά κανείς τη γνωστή τριμερή διάρθρωση του αρχαιοελληνικού θεάτρου στην τελειότερή της έκφραση. Το κυρίως θέατρο (κοίλον) αποτελείται από 55 σειρές εδωλίων χωρισμένες σε δύο διαζώματα.
Η ορχήστρα διατηρεί το υπέροχο κυκλικό της σχήμα ενώ από τη σκηνή σώζονται μονάχα τα θεμέλια. Στα πλάγια ορθώνονται πυλώνες ιωνικού ρυθμού που συνδέουν τη σκηνή με το κοίλον.

Από το 1955 οπότε και καθιερώθηκε το Φεστιβάλ Επιδαύρου, κάθε καλοκαίρι μεγάλοι Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί καταθέτουν την ψυχή τους στο μεγαλείο αυτού του σπουδαίου χώρου ερμηνεύοντας αρχαίο δράμα κι οδηγούν το θεατή στην «κάθαρση» του αριστοτελικού ορισμού της τραγωδίας.

Πηγή: ΕΟΤ

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Αργολίδα και σε διάφορες περιοχές κοντά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στο Ναύπλιο, το Αργος και σε πολλές περιοχές κοντά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.


Πρόσβαση - Μετακινήσεις
Οδικώς:
Η πρόσβαση στο νομό Αργολίδας μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ο χρόνος μετάβασης από την Αθήνα είναι 90 - 120 λεπτά με ΙΧ.
Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την Αργολίδα με τις σπάνιες ομορφιές της και τα πολύ αξιόλογα ιστορικά και μουσειακά μνημεία, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές.

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου:
Από Αθήνα: 138 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το κέντρο Αθήνας (πλ. Συντάγματος) στον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Πάτρα: 197 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πάτρα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Ιωάννινα: 405 περίπου χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τα Ιωάννινα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Σπάρτη: 147 περίπου χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τη Σπάρτη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Με λεωφορείο:
Η Αργολίδα έχει τακτικά καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ που το συνδέουν τόσο με την Αθήνα όσο και με τις άλλες περιοχές της Αργολίδας.
Ναύπλιο: 27520.27.323
Αθήνα: 210.51.34.588
Αργος: 27510.69.323
Κρανίδι: 27540.21.218
Ισθμός: 27410.83.000
Γαλατάς: 22980.42.480

Με τρένο:
Για Αργος, Ναύπλιο και Μύλους. Πληροφορίες ΟΣΕ, Αθηνών, τηλέφωνο: 210.51.24.910

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Routes) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.


Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στην Αργολίδα, θα βρείτε πλήθος επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Ο νομός Αργολίδας, διαθέτει σημαντικό αριθμό χώρων εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.


Articles

Accommodation in Argolida

For your stay in Argolida, you can book a room in one of the hotels or bed and breakfast inns. In Nafplio, Argos as we...

Location articles: Argolida

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
© Hotelsline 2021 All right reserved. Wildcard SSL