HotelsLine Blog Sightseeing
image

Βρύσες της Πορταριάς. Το μονοπάτι των Κενταύρων

Related articles:

Πως θα πάτε
Διαδρομή:    Αθήνα - ΠορταριάΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στην Πορταριά Πηλίου. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή:  Θεσσαλονίκη - Πορταριά Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Θεσσαλονίκη στην Πορταριά Πηλίου. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Οπου να βρεθείς βρύσες θα δεις
Λέγοντας Πήλιο στο νου έρχεται το απέραντο πράσινο και τα γάργαρα καθάρια νερά του. Η ζωοποιός αυτή δύναμη, το νερό, είναι αυτό που σ' αφήνει εκστατικό. Γαληνεύει το μάτι και ημερεύει ο νους του ανθρώπου, σ' όποιο σημείο του Πηλίου και αν βρεθείς. Σαν φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η ύπαρξη αμέτρητων κρηνών στο βουνό αυτό.
Σ' όλη την Πορταριά θα βρει ο επισκέπτης βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες ή θολωτές διάσπαρτες τόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στα καλντερίμια.

Ανηφορίζοντας λοιπόν στην Πορταριά η πρώτη βρύση που συναντάμε είναι αυτή μπροστά στο εκκλησάκι της Παναγίτσας Παπαρρήγα. Λίγο πιο κάτω, μέσα στο χώρο του Ξενία, κάτω απ' το πλατάνι, δίπλα στον Άγιο Ταξιάρχη, δεσπόζει άλλη λιθόκτιστη βρυσούλα. Στην άκρη του Εθνικού δρόμου, μπροστά στους Αγίους Αναργύρους, τα μπετόνια στοιβαγμένα περιμένουν να γεμίσουν με γάργαρο νερό από τους Βολιώτες που ανεβαίνουν.
Στη διασταύρωση του Εθνικού δρόμου με το καλντερίμι που οδηγεί στο τριώροφο λιθόκτιστο κτίριο που ήταν παράρτημα του Θεοξένεια, άλλη λιθόκτιστη κι αυτή, τρέχει το νερό της νύχτα - μέρα.
Στο Δημαρχείο Πορταριάς η πέτρινη βρύση μέσα στον περιβάλλοντα χώρο άλλη λιθόκτιστη με πέτρες Πρόπαν, πανέμορφη και αυτή. Στο πάρκινγκ, λίγο πιο πάνω, κτιστή με πέτρα Προπάν, άλλη κρήνη. Εδώ μπορείς να σταματήσεις χωρίς τον φόβο των τροχοφόρων και να ευχαριστηθεί το μάτι σου αλλά και να δροσιστεί. Η βρύση λίγο πιο πάνω απ' τον Αγιο Νικόλαο, ασβεστωμένη, με κέντημα τα κόκκινα τουβλάκια πάνω στον εθνικό δρόμο και αυτή.
Ανηφορίζοντας για τον Κάραβο, πριν απ' τον ξενώνα του Δεβριάδη, ο δήμαρχος Βασίλης Κοντορίζος έφτιαξε δύο μαζί, κάτω ακριβώς απ' την όμορφη παιδική χαρά. Στο τέλους του καλντεριμιού που περνά μπροστά απ' το πατρικό του σπίτι άλλη βρυσούλα.
Πηγαίνοντας για Ερυθρό Σταυρό, και προσπερνώντας το ξενοδοχείο "Πορταριά", κάτω απ' το μεγάλο πλατάνι κτιστή καμαρώνει άλλη.
Από την άλλη πλευρά, απ' τον Επαρχιακό δρόμο Πορταριάς - Μακρινίτσας, είναι η βρύση της Αδάμαινας. Από δική της πηγή έχει το καλύτερο νερό.

Accommodation suggestions

ARGO MYTHOS RESORT

At the exit of Pagasitikos, the picturesque port of Geroplina at the location "Mylos" of Agia Kyriak...

NTAMOYCHARI

The traditional hotel  "Damouchari" is found at the coastal Damouchari, an area where the calm and t...

VILLA AMANTI

Pelion villas are wonderful examples of traditional architecture, usually old mansions of the past a...


Το μονοπάτι των Κενταύρων
Μέσα στη μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου του Πηλίου, γνωρίζει άνθιση ο περιπατητικός τουρισμός.
Ο επισκέπτης μαγεύεται περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια της Πορταριάς, έρχεται σε επαφή με την πολυμορφία της φύσης και γνωρίζει βαθύτερα και ουσιαστικότερα τον εαυτό του.

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια λιθόστρωτα και αγροτικά εντός και εκτός των ορίων του χωριού, διαδρομές μέσα από τις οποίες ο περιηγητής συναντά παραδοσιακά κτίρια και μοναστήρια, πέτρινες βρυσούλες και παλιά ξωκλήσια βυζαντινής και νεότερης ιστορικής σημασίας.

Το σημαντικότερο είναι το επονομαζόμενο "μονοπάτι των Κενταύρων", που ακολουθεί μια διαδρομή πλάι στο ρέμα της πηγής "Μάνα".

Το μονοπάτι "Ιάσων", πρόσφατα ανακαινισμένο και σηματοδοτημένο από το Δήμο Πορταριάς ξεκινάει από την ανακαινισμένη αγροτική κατοικία Λάζου στην Αλλη Μεριά και καταλήγει στην Αλυκόπετρα λίγο πριν τα Χάνια.


Accommodation
For your stay in Magnesia, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns.
In Trikeri, as well as in many other areas of Pelion, there are hotels and accommodations of various categories and types (rooms to let, residences, Bed & Breakfast inns, studios, hostels, guesthouses and furnished apartments) that can satisfy every visitor's demands and needs for a pleasant and enjoyable stay.
You will find wonderful hotels, rooms and apartments to let of all categories and price ranges.
You can find a list of hotels and rooms to let, as well as special offers for low cost holidays, in the list of lodgings in the area and the accommodation offers and deals.


Access
You can access Magnesia by car through the road network.
The best way to explore the area is to have your own car and is worth to visit places that are not accesible by the local public transport and tours.
Moving around within Magnesia is made possible by using the bus from Magnesia, with regular routes between areas.

For your convenience, you can use the route map on the field “Routes” with information about the mileage, the time you need and the route you will follow, selecting the points of interest.
See details for Access, Useful information, Transportation


Articles

Accommodation in Magnesia

For your stay in Magnesia, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Volos town, as well as...

Magnesia: Access, transportation, useful info and telephones

You can access Magnesia by car through the road network. The best way to explore the area is to have your own car and i...

Location articles: Magnesia - Magnisia

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
© Hotelsline 2022 All right reserved. Wildcard SSL