HotelsLine Blog Archaeological Tourism
image

Κάστρο Πλαταμώνα

Related articles:
Πως θα πάτε
Διαδρομή: Αθήνα - Κάστρο ΠλαταμώναΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στο Κάστρο Πλαταμώνα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Θεσσαλονίκη - Κάστρο ΠλαταμώναΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Θεσσαλονίκη στο Κάστρο Πλαταμώνα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
(Περισσότερες Routes)

Το Κάστρο του Πλαταμώνα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του νομού Πιερίας και σήμα- κατατεθέν του νομού. Κατά τα βυζαντινά και τα μεσαιωνικά χρόνια, η ιστορία του Πλαταμώνα ταυτίστηκε με το περίφημο ενετικό κάστρο του. Η φωταγώγηση του Κάστρου τη νύχτα προσθέτει σε αίγλη. Πρόσφατα, έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.


Χρήσεις του Κάστρου ανά τους ιστορικούς χρόνους
Το Κάστρο ήταν χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας (ή Ηράκλειο). Κτίστηκε από Λομβαρδούς Σταυροφόρους το 1204 και εξυπηρετούσε τον έλεγχο του περάσματος από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία. Μετά την κατάληψή του από τους Βυζαντινούς, το 14ο αιώνα το κατέλαβαν οι Τούρκοι.
Το 1770 καταλήφθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες, όπως και το 1825 και 1878. Βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σαχτούρη το 1897 και από τότε εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους. Το 1941 το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό των Νεοζηλανδών, οι οποίοι σκόπευαν να καθυστερήσουν τους Ναζί.


Χαρακτηριστικά
Σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη του Πλαταμώνα και στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, σώζονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Σ' αυτό συναντάμε τα 3 βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, το δεύτερο περίβολο που αποτελεί και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Ο εξωτερικός τοίχος του κάστρου έχει σχήμα πολυγωνικό.


Από τη Φραγκοκρατία ως το αρματολίκι
Με την είσοδο των Φράγκων στην Ελλάδα, η Πιερία παραχωρήθηκε (ως τμήμα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης) στο Βονιφάτιο το Μομφερατικό, ο οποίος έφυγε προς τη Νότια Ελλάδα, το 1204. Τα κάστρα του Κίτρους και του Πλαταμώνα παραχωρήθηκαν σε ανθρώπους του. Το κάστρο του Κίτρους πήρε ο Βίριχ φον Ντάουν και ο Ρολάντο Πίκε πήρε τον Πλαταμώνα. Τα δύο κάστρα επισκευάστηκαν πρόχειρα και ο Πλαταμώνας χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ανεπιθυμήτων Φράγκων, οι οποίοι είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι στη μάχη της Πελαγονίας (1259).

Επίσης, ιδρύονται λατινικές εκκλησίες στον Πλαταμώνα και στο Κίτρος, με καθολικό επίσκοπο (στο Κίτρος η καθολική επισκοπή θα διαρκέσει μέχρι την κατάληψη της Μακεδονίας από τους Τούρκους, στα τέλη του 14ου αιώνα). Σχετική αναφορά υπάρχει στο Χρονικό του Μορέως.
Το 1209 οι νέοι άρχοντες των δύο πόλεων συναντήθηκαν στο Ρεβέ. Το 1220-24 το Κάστρο του Πλαταμώνα κυριεύτηκε από το Θεόδωρο Α΄ Κομνηνό το Δούκα και διαλύθηκε το Φραγκικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Το κάστρο στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Θεόδωρο και πέρασε υπό τον έλεγχο του αδερφού του, Μανουήλ Κομνηνού Δούκα.
Στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου από το Μιχαήλ και χρησιμοποιήθηκε για τον εγκλεισμό των Φράγκων.

Ο Πλαταμώνας θα ξαναχρησιμοποιηθεί ως φυλακή για τους Επαναστάτες Ζηλωτές, το 1345, οι οποίοι ηττήθηκαν από τον Απόκαυκο.   Το Κάστρο του Πλαταμώνα καταλήφθηκε από τους Ενετούς γύρω στα 1425 και έπειτα από 5 περίπου χρόνια, οι Τούρκοι εδραίωσαν την κυριαρχία τους.

Στα τέλη 18ου αιώνα ο Πλαταμώνας ήταν αρματολίκι, με επικεφαλής τον Τσακνάκη, ενώ διοικητής διετέλεσε και ο Γεωργάκης Ολύμπιος.

Πηγή: Νομαρχία Πιερίας


Accommodation suggestions

AIGLI

"Aigli'' Rooms located in the beach of Leptokaria, at Pieria prefecture, overlooking the sea and Mou...

PIERION MOUSSES

The hotel complex "Pierion Mousses" is located in Elatochori at the highest point of the traditional...

THEO

In the nature, on the road in a central location in the quiet beach area of Panteleimon, among cool ...


Accommodation
For your stay in Pieria, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns.
In Elatohori, as well as in many other areas of Mountainous Pieria, there are hotels and accommodations of various categories and types (rooms to let, residences, Bed & Breakfast inns, studios, hostels, guesthouses and furnished apartments) that can satisfy every visitor's demands and needs for a pleasant and enjoyable stay.
You will find wonderful hotels, rooms and apartments to let of all categories and price ranges.


Access
Access to different areas of Pieria, Mountainous Pieria, Olympus is quick and easy.
Pieria offers complete transportation infrastructure, a national highway, provincial and inter-provincial roads, buses and trains.
Katerini is 80 km far from Macedonia Airport and 70 km from Thessaloniki, with which is linked through E75 highway. E75 highway crosses from north to south Pieria, making in this way the access to every seaside area easy and quick as well as the rest of the journey to Larisa and Athens.
For your convenience, you can use the route map on the field “Routes” with information about the mileage, the time you need and the route you will follow, selecting the points of interest.


Articles

Accommodation in Pieria

For your stay in Pieria, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Katerini, as well as in ...

Location articles: Pieria

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
© Hotelsline 2021 All right reserved. Wildcard SSL