HotelsLine Blog Archaeological Tourism
image

Ταξίδι στο παρελθόν της Πέλλας

Σε έναν τόπο, που η ιστορία σε μαγεύει και σε συναρπάζει, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότηατα να δει από κοντά την πορεία της Πέλλας ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν όσοι διέμειναν εδώ με τα έργα που άφησαν πίσω.

Στα σπήλαια του Λουτρακίου βρίσκουμε αποδείξεις από την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων του νομού Πέλλας, όπως ενδιαφέρουσες βραχογραφίες και ευρήματα νεολιθικής εποχής τα οποία εκτίθενται στο Φυσιογραφικό - Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας στο Λουτράκι.
Οι παλαιότεροι προϊστορικοί οικισμοί (αρχές τις 6ης χιλιετίας π.Χ.) εντοπίστηκαν στη θέση του Αξού, κοντά στα σημερινά Γιαννιτσά και, κοντά στη λίμνη Αρνισσας, ο οικισμός της Δροσιάς.
Εξέχουσας σημασίας είναι οι οικισμοί της 5ης χιλιετίας π.Χ. που είχαν τη μορφή γήλοφου (Τούμπα), όπως εκείνοι των Αμπελιών, του Αρχοντικού και του Μανδάλου.
Πλούσια ευρήματα κεραμινής τέχνης και νεολιθικά εργαλεία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μπυσείο της Πέλλας.

Η αρχαία Πέλλα αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό θησαυρό του νομού. Ο βασιλιάς Αρχέλαος Α' επέλεξε να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου από τις Αιγές στην Πέλλα στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στα χρόνια των μεγάλων Μακεδόνων βασιλέων και σε όλη την ελληνιστική περίοδο. Η πολιτική της πρωτοκαθεδρία τερματίστηκε με την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ., ενώ εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. ύστερα από έναν καταστροφικό σεισμό. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μία μεγάλη, πλούσια πόλη με άριστη οργάνωση και αναπτυγμένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Accommodation suggestions

PATRIKO

Being just 16 kilometers from the ski resort Kaimactsalan in the center of the most famous and cosmo...

Στα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής περιλαμβάνονται το ανάκτορο, σε ένα λόφο βόρεια της πόλης, όπου γεννήθηκαν ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος και απ' όπου διοικούνταν το Μακεδονικό κράτος, η Αγορά, στο κέντρο της αρχαίας πόλης, με πλήθος εργαστηρίων παραγωγής και καταστημάτων πώλησης προϊόντων κεραμικής, μεταλλικών αντικειμένων και οικιακών σκευών, τα Ιερά, όπως το Θεσμοφόριο, το Ιερό της Αφροδίτης και της Μητέρας των Θεών, και το Ιερό του Δάρρωνα, θεού θεραπευτή, και τέλος, τα ψηφιδωτά δάπεδα με εικόνες του Διόνυσου, του κυνηγιού του Λιονταριού, την απαγωγή της Ωραίας Ελένης, την Αμαζονομαχία και το Κυνήγι του Ελαφιού.

Κατά μήκος των αρχαίων δρόμων στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά μπορούμε να συναντήσουμε εκπληκτικά διατηρημένους Μακεδονικούς τάφους, διθάλαμους και μονοθάλαμους, που μας έδωσαν πολλές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και ταφής της εποχής, Ξεχωρίζουν, από τους διθάλαμους, ο τάφος Γ' με την ιωνιή πρόσοψη, ο τάφος Δ' με την δωρική πρόσοψη και ο τάφος ΣΤ' με τις τρεις μαρμάρινες σαρκοφάγους στην Πέλλα, καθώς και ο τάφος Μεσιανού Γιαννιτσών με τη δωρική πρόσοψη.
Από τους μονοθάλαμους ο τάφος Β' ο ασύλητος και ο τάφος Ε' με τη δωρική πρόσοψη στην Πέλλα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας συγκεντρώνει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα ψηφιδωτά δάπεδα, μία μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και πολλά κόμα από τις ανασκαφές της πόλης και των νεκροταφείων της.

Εκτός από την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αρχαία πόλη της Εδεσσας που ήταν οργανωμένη σε δύο επίπεδα, την Ανω Πόλη - Ακρόπολη, στη θέση της σημερινής πόλης, και την Κάτω Πόλη, στους πρόποδες του βράχου, που εκτεινόταν στην περιοχή του Λόγγου και φιλοξενούσε το κύριο μέρος του πληθυσμού μέχρι τα τέλη του 6ου μ.Χ. αι. Η μνημειακή  της οχύρωση, η κεντρική είσοδος και ο δρόμος με τους μαρμάρινους κίονες, τα κτίρια και τις επιγραφές τους συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Σύμφωνα με μία παράδοση της Πέλλας για την Αρχαία Κρήνη, ο τοπικός βασιλιάς προκειμένου να νυμφευθεί μία βασιλοπούλα από ορεινή τοποθεσία χρειάστηκε να κατασκευάσει υπόγειο αγωγό για να φέρει νερό καλής ποιότητας από ψηλά, απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί ο γάμος, καθώς η περιοχή μαστίζοταν από ελονοσία.
Το νερό της βρύσης μεταφέρεται με υπόγεια σήραγγα μήκους πάνω από 2 χιλιόμετρα, η οποία είναι αρκετά ψηλή, ώστε μπορείς να περπατάς όρθιος μέσα σ' αυτή (έχει ύψος 1.80 μ.), και έχει καμαρωτή οροφή.

Λίγο έξω από το χωριό Αλωρο, βρίσκεται μία ξεχωριστή γέφυρα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, η οποία αν και αποκαλείται "Γέγυρα του Μαγάλου Αλεξάνδρου", στην πραγματικότητα χτίστηκε σε μεταγενέστερη εποχή.

Η βυζαντινή εποχή άφησε και εκείνη τα ίχνη της στην Πέλλα. Ενδεικτικά, ακτός από τις τις εκκλησίες διαφορατικών τεχνοτροπιών σε ολόκληρο το νομό, βυζαντινά κατάλοιπα βρίσκουμε στην αρχαία πόλη της Εδεσσας, στην περιοχή του Λόγγου, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης-κάστρου.
Κατάλοιπα βυζαντινού τείχους και παλαιοχριστιανικού οικισμού μπορούμε να δούμε στην Αραβησσό, στο λόφο Παλαιόκαστρο, κοντά στα Γιαννιτσά. Στη Χρυσή συναντάμε το Βυζαντινό κάστρο Μογλενών του 10ου-12ου αι., δείγμα της σημαντικής θέσης της Πέλλας εκείνη την εποχή.


Οθωμανικά Μνημεία
Η κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς άφησε σημαντικά ιστορικά μνημεία μιας εποχής που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας.
Συγκεκριμένα:

  • Πύργος του Ρολογιού: Είναι το παλαιότερο ρολόι των Βαλκανών και ένα από τα επιβλητικότερα αξιοθέατα των Γιαννιτσών. Χτίστηκε το 1667-68 από τον Εβρενέζογλου Σερίφ Αχμέτ σε θέση που είχε επιλεγεί με στρατιωτικά κριτήρια, καθώς από αυτό οι Τούρκοι μπορούσαν να ελέγχουν την εμπορική κίνηση, αλλά και κάθε δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης.
  • Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός Μπέη: Στη νότια είσοδο των Γιαννιτσών, κοντά στο Ρολόι βρίσκεται το πιο αξιόλογο οθωμανικό μνημείο της πόλης. Το μαυσωλείο χρονολογείται στο 1417, αλλά φαίνεται από τα μορφολογικά του στοιχεία πως ανακατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και ταυτόχρονα διακοσμήθηκε με πολλά νεοκλασσικά στοιχεία. Το μνημείο εγέρθηκε πάνω από τον τάφο του Γαζή Εβρενός και αποτελούσε ιερό τόπο προσευχής για τους μουσουλμάνους. Υπήρξε δηλαδή και μαυσωλείο και τέμενος.
  • Μαυσωλείο του Αχμέτ Μπέη Εβρενέζογλου: Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο τουρμπές (τάφος) του Αχμέτ Μπέη, ένας μικρός τετράπλευρος τρουλλαίος χώρος (1498).
  • Τέμενος Ισκεντέρ Μπέη: Μολυβδοσκέπαστο τέμενος, που συνιστά το μεγαλύτερο και λαμπρότερο τέμενος των Βαλκνίων του τέλους του 15ου αιώνα.
  • Λουτρά (Καϊάφα) του Εβρενός: Βρίσκονται κοντά στο Μαυσωλείο του Γαζή και πρόκειται για ένα τετράπλευρο κτίσμα 15Χ18 μ. των αρχών του 15ου αι.
  • Τζαμί ποιητή Ιλαχή: Χτίστηκε το 15ο αι. και βρίσκεται μέσα στα όρια του στρατοπέδου Καψάλη, κοντά στα Γιαννιτσά.
  • Γενί Τζαμί: Χτίστηκε στην Εδεσσα το 1904 και είναι το μοναδικό τέμενος που διατηρείται μέχρι σήμερα χωρίς αλλοιώσεις και μετατροπές.

Πηγή: Νομαρχία Πέλλας


Accommodation
For your stay in Pella Prefecture and Pozar Hot Springs you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns.
In Loutraki in Aridaia, as well as in many other areas of the prefecture, there are hotels and accommodations of various categories and types (rooms to let, residences, Bed & Breakfast inns, studios, hostels, guesthouses and furnished apartments) that can satisfy every visitor's demands and needs for a pleasant and enjoyable stay.
You will find wonderful hotels, rooms and apartments to let of all categories and price ranges.


Access
By car:
Access to the Prefecture of Pella is easy by car through the existing road network.
The best way to explore the beauty of nature and the sights of Pella County is to have your own vehicle.
It is worth visiting places that puplic transport do not reach.

Indicative routes and distances from Pozar Thermal Baths:
Edessa: 31 km Route Map. The road route from Edessa to Pozar Hot Springs. The distance in kilometers and time that you will need to get there
Athens: 559 km Route Map. The road route from Athens to Pozar Hot Springs. The distance in kilometers and time that you will need to get there
Thessaloniki: 109 km Route Map. The road route from Thessaloniki to Pozar Hot Springs. The distance in kilometers and time that you will need to get there
Patras: 453 km Route Map. The road route from Patras to Pozar Hot Springs. The distance in kilometers and time that you will need to get there
Ioannina: 243 km Route Map. The road route from Ioannina to Pozar Hot Springs. The distance in kilometers and time that you will need to get there
Preveza: 331 km Route Map. The road route from Preveza to Pozar Hot Springs. The distance in kilometers and time that you will need to get there

By bus:
There are intercity bus routes to most areas of Pella Prefecture.
There are also regular daily bus routes (KTEL Pella) to and from Athens.
Edessa is linked to other counties by intercity buses.

By train:
Edessa is connected to Thessaloniki and all the cities of Macedonia - Thrace road network as well as the rest areas of Greece.

OSE Edessa tel: (+30) 24410.42.193, 24410.21.402  Access map. How to get to Karditsa railway station
OSE Athens tel: (+30) 210.82.37.741  Access map. How to get to Athens railway station
OSE Thessaloniki tel: (+30) 2310.517.517  Access map. How to get to Thessaloniki railway station
TRAINOSE

For your convenience, you can use the route map on the field “Routes” with information about the mileage, the time you need and the route you will follow, selecting the points of interest.

Articles

Accommodation in Pella

For your stay in Pella, you can book a room in one of the hotels and Bed & Breakfast inns. In Edessa, Kaimakstalan - Vo...

Pella: Access, transportation, useful info and telephones

Access to Pella is easy by car through the existing road network. The best way to explore, wander around Pella and disc...

Location articles: Pella

Articles, tributes and reviews for the location with useful information and suggestions...

Routes
Search location


From business to location
Tag Cloud
© Hotelsline 2021 All right reserved. Wildcard SSL