Kosmas, mountainous Arcadia
Ο Κοσμάς του δήμου Νότιας Κυνουρίας στην ορεινή Αρκαδία είναι από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου. Kosmas is on the south-east part of Parnonas and in altitude of 1150 m. It looks like resting, amphitheatrically on the side of the mountain... Παντού άφθονα νερά, πηγές και ρεματιές, μια παρθένα φύση σε όλο της το μεγαλείο ενώ είναι ένα από τα 41 χωριά της ορεινής Αρκαδίας που έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί, λόγω της αναλλοίωτης εικόνας που έχει διατηρήσει από το παρελθόν αλλά και του τοπικού χαρακτήρα.
Ο Κοσμάς απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό, 32 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, 24 χιλιόμετρα από την Σκάλα και 57 χιλιόμετρα από την Σπάρτη και βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας. Η διαδρομή από το Λεωνίδιο είναι συναρπαστική. Ο δρόμος διασχίζει πρώτα το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, όπου συναντάμε το μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα και μπαίνει σε ένα πανέμορφο ελατόδασος.
Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Κοσμάς εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Το 1592 αναφέρεται για πρώτη φορά η ονομασία Κοσμάς σε μια επιστολή του μητροπολίτη Μονεμβασίας Γεννάδιου.
Ιστορικές αναφορές υπάρχουν για τη συμμετοχή των κατοίκων του Κοσμά τόσο στην Ελληνική επανάσταση του 1821 όσο και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Το 1944 το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας και αργότερα κατά τον ελληνικό εμφύλιο λεηλατήθηκε. Ξαναχτίστηκε όμως αργότερα.
Η κεντρική πλατεία του χωριού Κοσμάς στην Ορεινή Αρκαδία, σκεπασμένη με 7 θεόρατα πλατάνια (που φυτεύτηκαν το 1883), με γραφικά καφενεία και ταβέρνες με ποιοτικό φαγητό σε εξαιρετικές τιμές. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει η ωραία εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από το ιερό της εκκλησίας τρείς όμορφες βρύσες χύνουν αδιάκοπα τα νερά που έρχονται απευθείας από τις άφθονες πηγές που υπάρχουν στην περιοχή.
Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόχτιστα και ακολουθούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική καθώς το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό έχει θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο και όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός φαίνονται τα νησιά Σπέτσες και Υδρα.
Αξιοθέατα στον Κοσμά και τις γύρω περιοχές
- Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά
Το λαογραφικό μουσείο Κοσμά αποτελεί μία απ΄ τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που περιμένουν τον επισκέπτη. Μέσα στον χώρο αυτό είναι διατηρημένη θαυμάσια η μνήμη των περασμένων. Εδώ ο επισκέπτης συναντά τα εργαλεία των Κοσμιτών χτενάδων, έργα ντόπιας ξυλογλυπτικής, κεραμικής, υφαντικής και κεντητικής τέχνης.
Αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά έγγραφα και την Κοινοτική Βιβλιοθήκη. Παλαιότερα πολλοί είχαν κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα το επάγγελμα του χτενοποιού, που κατασκεύαζαν χτένια του αργαλειού από καλάμι. Αυτοί ονομάζονταν "Γιωργατζαιϊκα". Φημισμένα είναι τα Κοσμιτικά υφαντά και τα κεντήματα, που τα σχεδίαζαν και τα έφτιαχναν οι Κοσμίτισσες με τα χέρια τους και τον αργαλειό. - Μονή Ελώνης και φαράγγι Δαφνώνα
Η Μονή Ελώνης είναι αρκετά παλαιό μοναστήρι της Αρκαδίας που χρονολογείται από το 1300 περίπου, χτισμένο σε απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μ., 15 περίπου χιλιόμετρα από τον Κοσμά Αρκαδίας και 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Λόγω της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς της, η περιοχή γύρω από τη Μονή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR2520005.
Η περιοχή ορίζεται από ένα μακρύ φαράγγι στην ανατολική πλευρά του βουνού, το φαράγγι του Δαφνώνα, το οποίο ξεκινά από το χωριό Κοσμάς, περνάει από τη Μονή Ελώνης και καταλήγει στο επίπεδο της θάλασσας, κοντά στο Λεωνίδιο.
Η Μονή Ελώνας είναι χτισμένη επάνω σε απόκρημνο βράχο και μοιάζει κυριολεκτικά να αιωρείται επάνω από το φαράγγι. Θέαμα επιβλητικό. Το φαράγγι διακρίνεται για την πλούσια χλωρίδα του, που περιλαμβάνει και ορισμένα σπάνια είδη, όπως η Potentilla arcadiensis, καθώς και τέσσερα ενδημικά είδη που απαντώνται αποκλειστικά εδώ, που σημαίνει ότι η ανάγκη για την προστασία τους είναι αυξημένη. - Κάστρο Γερακίου ( 18 χλμ από Κοσμά )
Το 1209 επί Φραγκοκρατίας, στην κορυφή επιμήκους λόφου του Πάρνωνα στα ανατολικά του σημερινού οικισμού, χτίστηκε το Κάστρο του Γερακίου από το Γάλλο βαρόνο Γκι Ντε Ντιβελέ. Ήταν ενδιάμεσος σταθμός για την επικοινωνία με φωτιές, ανάμεσα στα κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας.
Σώζεται μεγάλο μέρος του, έχει ακανόνιστη, περίπου τετράπλευρη κάτοψη, με μεγάλους γωνιακούς πύργους και ακολουθεί αρχιτεκτονική ορεινών κάστρων της εποχής. Επίσης, παρουσιάζει μια Β' φάση ενίσχυσής του, που αποδίδεται στην περίοδο που περιήλθε στους Βυζαντινούς. Γύρω και μέσα στο Κάστρο, η κατοίκηση υπήρξε έντονη στα υστεροβυζαντινά χρόνια (13ος - 15ος αι.) Σώζονται πολυάριθμα σπίτια, ναοί και παρεκκλήσια.
Εκτός της σπουδαιότητας των μνημείων του, έχει και εθνική σημασία. Βρίσκεται στο μέσο περίπου του δρόμου Μυστρά - Μονεμβασίας. Ήταν ο στρατιωτικός σταθμός που εξασφάλιζε τη συγκοινωνία των δυο μεγάλων εκείνων βυζαντινών κέντρων: του Δεσποτάτου του Μυστρά και της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Οι Εκκλησίες του Κάστρου- Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
Σταυρεπίστεγου τύπου ναός υστεροβυζαντινών χρόνων με ερειπωμένα σήμερα προσκτίσματα στα βόρεια και τα νότια. Από τη ζωγραφική του, που κατά κύριο λόγο ανήκει στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα σώζεται μεγάλο μέρος. Ενδιαφέρουσα η παράσταση με τις έξι παραστάσεις των δωρητών της εκκλησίας, στο δυτικό τοίχο και της Αγ. Παρασκευής, στο βόρειο, την οποία περιβάλλει πώρινο προσκυνητάρι με ανάγλυφες και χαραγμένες διακοσμήσεις με γεωμετρικά σχέδια και ζώα. - Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
Ένας από τους σημαντικότερους ναούς στο κάστρο Γερακίου είναι ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου. Αρχικά ο ναός αυτός είχε κτιστεί σαν δίκλιτος ναός (11ος αιώνας). Αργότερα κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας έγιναν διάφορες προσθήκες προστέθηκε στα νότια 3ο κλίτος και στα δυτικά προστέθηκε νάρθηκας.
Διασώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας, που χρονολογούνται προς τα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα. Διασώζεται επίσης αξιόλογο προσκυνητάρι διακοσμημένο με φράγκικα στοιχεία, το οποίο περιβάλει την τοιχογραφία του αγίου Γεωργίου. Στο ιερό υπάρχει τοιχογραφία του Επισκόπου Μονεμβασίας Πέτρου, που είχε λάβει μέρος στη Ζ Οικουμενική Σύνοδο (787 μ.Χ.). - Παλαιομονάστηρο ( Βρονταμάς 21 χλμ από τον Κοσμά )
Σε μια απότομη χαράδρα πάνω από τον ποταμό Ευρώτα, στην Τοπική Κοινότητα Βρονταμά, βρίσκεται το μνημείο του Παλαιομονάστηρου. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό του 12ου αιώνα, ακανόνιστα χτισμένου, που η οχυρωματική του θέση το προστάτευε από εξωτερικές επιθέσεις. Πάνω από 80 τοιχογραφίες κοσμούν το ναό, ζωγραφισμένες κατά διαφορετικές περιόδους.
Αποτέλεσε καταφύγιο για τους μαρτυρικούς εκείνους Βρονταμίτες, οι οποίοι κρύβονταν εκεί για πολλές μέρες, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825, σ' αυτήν την εκκλησία, τα στρατεύματά του Ιμπραήμ Πασά τους έκαψαν ζωντανούς.
Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί το πλέον ιστορικό - θρησκευτικό μνημείο του Δήμου, καθώς έχει και επίσημα χαρακτηριστεί «ιστορικό - διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού».
- Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
Δραστηριότητες
- Πεζοπορία
Από τον Κοσμά ξεκινούν διάφορα μονοπάτια χαμηλής έως μεσαίας δυσκολίας όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν και να απολαύσουν τη φύση. - Ποδηλασία
Υπάρχουν διάφορες διαδρομές χωμάτινες ή στην άσφαλτο με μικρότερη ή μεγαλύτερη δυσκολία, που μπορούν οι φίλοι της ποδηλασίας να πραγματοποιήσουν με ορμητήριο το χωριό Κοσμάς Αρκαδίας. - Αναρρίχηση
Τα τελευταία χρόνια η περιοχή του δήμου Νότιας Κυνουρίας από την Μονή Ελώνης στον Κοσμά Αρκαδίας έως το Λεωνίδιο θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους και ραγδαία εξελισσόμενους αναρριχητικούς προορισμούς της Ευρώπης. Η περιοχή αυτή με την μορφολογία της έχει βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν με την συνεργασία του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο ( Α.Ο.Σ ) και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., 19 πεδία και 266 αναρριχητικές διαδρομές με εύρος δυσκολίας από 5 – 8b+ ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες. Ήδη λάτρεις της αναρρίχησης από όλο τον κόσμο φθάνουν κάθε εβδομάδα στην περιοχή καθώς βοηθάνε οι κλιματολογικές συνθήκες, για αναρρίχηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
select summary1 from bnhotels where id = and lang_id=2